Vliegles en parachutespringen voor iedereen

Pipistrel Virus

Pipistrel Virus

Vliegtuig

De Pipistrel Virus is een tweepersoons vliegtuig met hoge vleugels. Het is een licht, eenmotorig vliegtuig dat wordt geproduceerd door Pipistrel in Slovenië en Italië. Het toestel wordt verkocht als licht sportvliegtuig, ultralight en zelfbouwkit.

De Virus werd geintroduceerd in 1999. Het type is gebaseerd op de Pipistrel Sinus. Het toestel wordt in een aantal varianten geproduceerd, met verschillende motoren, spandwijdten en landingsgestellen. De Virus is later doorontwikkeld tot het eerste gecertificeerde electrische vliegtuig: de Pipistrel Velis Electro.

Merk Pipistrel
Type Virus
Piloten 1
Passagiers 1
Maximaal startgewicht 600 kg
Leeggewicht 289 kg
Bruikbare lading 311 kg
Kruissnelheid 147 knopen (272 km/u)
Maximale snelheid 163 knopen (302 km/u)
Overtreksnelheid 43 knopen (80 km/u)
Maximale afstand 1450 km
Brandstofcapaciteit 100 liter
Maximale hoogte 22300 voet (6797 m)
Spanwijdte 10,7 m
Lengte 6,5 m
ICAO code PIVI

Deze specificaties zijn bedoeld om je een idee te geven van de Pipistrel Virus. Je kan ze niet gebruiken voor vluchtvoorbereiding. Vaak worden er veel verschillende types uitgebracht van een bepaald toestel met wisselende specificaties en prijzen. Kijk in het Pilot Operating Handbook (POH) als je de precieze waarden wil weten van het toestel waarmee je gaat vliegen. Je vlieginstructeur helpt je hier graag bij.

Veelgestelde vragen over de Pipistrel Virus

Hoe snel vliegt een Pipistrel Virus?

Een Pipistrel Virus vliegt normaal gesproken met zo'n 272 km/u (147 knopen), dit is de kruissnelheid. Het toestel kan nog wel wat sneller vliegen, maar nooit meer dan 302 km/u (163 knopen).

Hoe ver kan een Pipistrel Virus vliegen?

De actieradius is ongeveer 1.450 kilometer. De afstand hangt overigens ook af van hoe snel je vliegt en of er veel wind is. Ook wordt er rekening gehouden met een eventuele uitwijk naar een ander vliegveld.

Hoeveel weegt een Pipistrel Virus?

Leeg weegt het toestel ongeveer 289 kg. Met brandstof, passagiers en baggage erbij mag het toestel maximaal 600 kg wegen. Er kan dus maximaal 311 kg aan brandstof, passagiers en baggage mee.

Vliegen in een Pipistrel Virus

Wil je zelf een keer wil vliegen in een Pipistrel Virus? Kijk dan eens bij deze vliegervaringen. Bestel en reserveer eenvoudig via onze website:

Over Eveline van den Boom

Schrijfster van dit artikel is Eveline van den Boom. In 2006 kreeg ze haar eerste vliegles als verjaardagscadeau; een prachtige vlucht over Rotterdam. Dat smaakte naar meer!

In 2010 haalde ze haar PPL vliegbrevet in Lelystad. In 2011 werd een vliegtuig aangeschaft: een Aero AT-3. Dit vliegtuig vliegt nog steeds mee in de Vliegles.nl vloot met callsign PH-EVB.

Ze schreef de theorieboeken "Theorie van het Vliegen" en "Theorie helikopter vliegen". Deze kan je bestellen bij je vliegles en zijn ook los te koop op Bol.com

Over ons

Met cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Als je verdergaat gaan we ervan uit dat je dit goedvindt. Meer weten?